Dine&Wine, Stils | Monday, publicitātes foto

Vasaras dzēriens – kokteilis

Šodien un rīt Rīgā tiek atzīmēti jau piektie kokteiļu svētki, kuros piedalīties aicināts ikviens, kas vēlas veldzēties un baudīt jaunas garšas nianses ar labāko Latvijas barmeņu gatavotajiem kokteiļiem. Svētkiem par godu pazīstamais bārmenis Ingus Reizenbergs Monday piedāvā piecus atspirdzinošus kokteiļus, kurus vari pagatavot pati.

 

 

Nedaudz par vēsturi

Par kokteiļu rašanos ir bijušas dažādas teorijas, un par kokteiļu atklējējiem sevi ir saukuši daudzi. Vieni apgalvo, ka kokteili izgudrojis Betsijs Flanagans (Betsy Flanaghan) 1776. gadā Amerikas revolūcijas laikā, kad viņš sajaucis ābolu un rudzu sulu ar rumu, un dzēriens pasniegts ASV amatpersonām. Tā kā tas ticis dekorēts ar gaiļa spalvu, dzēriens ieguvis savu nosaukumu (cock – gailis no angļu val.). Citi sliecas piekrist viedoklim, ka 1795. gadā Ņūorleānā franču izcelsmes aptiekārs Antoine Amedee Paychaud izgudrojis dzērienu maisījumu, kas pasniegts olu čaumalā, ko franču valodā cauc par coqquetier. Savukārt pats vārds “kokteilis’” pirmo reizi pierakstos ticis minēts 1803. gadā Ņūhempšīrā, kad kāds zemnieks bija rakstījis: “Iedzēru glāzi kokteiļa – tas lieliski palīdz pret galvassāpēm.”

 

Zāles pret dizentēriju

Tomēr ir pierādīts, ka kokteiļu pirmssākumi meklējami vēl senāk. Proti, jau 1586. gadā, jūras kuģa kapteinis Ričards Dreiks pagatavojos dzērienu no piparmētrām, chuchuhuasi, cukurniedru sulas un tropu auga aguardiente de Cana, un ar šo mikstūru tikuši ārstēti jūrnieki, kas atradušies uz Dreika kuģa. Tie, grasoties doties reidā (vai precīzāk – laupīšanā) uz Havanu, sasirguši ar smagu kaiti, kas atņēmusi jūrniekiem spēku. Vēlāk izrādījies, ka jūrnieki slimojuši ar dizentēriju un C vitamīna deficītu organismā, taču viņiem ātri vien vajadzējis tikt uz kājām, jo spāņi bijuši gatavi stāties cīņā ar laupītājiem. Kuģa kapteinis Dreiks zinājis, ka Dienvidamerikas indiāņi jau izsenis dizentērijas uzveikšanai lietojuši chuchuhuasi koka mizu, kas  jāiemērc specifiska tropu auga aguardiente de Cana sulā, bet, lai dzērienu padarītu garšīgāku, tam tikusi pievienota arī cukurniedru sula. Ņemot vērā jūrnieku vājumu, lai tie ātrāk būtu gatavi cīņai, Dreiks ārstniecisko dziru papildinājis ar laima sulu. Vēlāk ekskluzīvais arquadette de Cana tika aizstāts ar rumu, tad arī iepriekš zināmais kuģotāja vārdā nosauktais kokteilis Drake kļuvis par Mohito, kas ir viens no iecienītākajiem vasaras kokteiļiem visa pasaulē joprojām.

Mūsdienās kokteiļu gatavošanas māksla ir attīstījusies, un piedāvātās garšu nianses ir kļuvušas par katra bārmeņa rokrakstu.  Tāpēc, gatavojoties Rīgas kokteiļu svētkiem, kas norisināsies šodien un rīt Konventa sētā, viens no pazīstamākajiem Latvijas bārmeņiem, zīmola Monin vēstnieks Latvijā Ingus Reizenbergs piedāvā piecu  atspirdzinošu kokteiļu receptes tveicīgiem vasaras vakariem, kad ierasto un labi pazīstamo vīnu nomainīt pret pašas gatavotu kokteili.

 

Aveņu Mojito 

20 ml MONIN aveņu biezeņa + 10 ml MONINMojito Mint sīrupa + 10 ml MONIN Caribbean sīrupa + 8 piparmētru lapiņu + ½ laima + gāzēts ūdens

Piparmētru lapiņas kopā ar laimu un Monin biezeni, un sīrupiem sastampā; pievieno smalko ledu un gāzētu ūdeni, apmaisa un pasniedz. Dekorē ar laimu un svaigām piparmētru lapiņām.

 

Peach Spritzer 

 

15 ml MONIN persiku biezeņa + 30 ml MONIN Bitter sīrupa + 160 ml dzirkstošā vīna

Visas sastāvdaļas salej lielajā vīna glāzē ar ledu! Dekorē ar apelsīna miziņu un pasniedz!

 

Pina colada 

 

30 ml MONIN kokosriekstu biezeņa + 150 ml ananāsu sulas + 40 ml gaišā ruma +10 ml svaigas laima sulas

Visas sastāvdaļas sašeiko kopā ar ledu un pārlej Hurricane kokteiļglāzē! Dekorē un pasniedz!

 

Gurķu Martini

 

20 ml MONIN gurķu sīrupa +  20 ml svaigas citronu sulas + 50 ml džina +  3 estragona zariņu

Visas sastāvdaļas ievieto šeikerī un sašeiko! Pārlej atdzesētā kokteiļglāzē!

 

Bourbon spicy mango sour

 

 
20 ml MONIN Spicy mango sīrupa + 20 ml svaiga citronu sulas + 40 ml Bourbon + 10 ml olas baltuma
Visas sastāvdaļas sašeiko kopā ar ledu! Pārlej atdzesētā kokteiļglāzē!

 

Lai labi garšo!

 

One Komentārs

  1. Anonīms
    11/08/2014 10:59 | Saite

    Raksti savu komentāru šeit ..

Atbildēt Atcelt atbildēt

Tavs e-pasts nebūs pieejams publiski.

Aizpildi kontaktinformāciju šeit:

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

+

Monday.lv esam radījuši tev!

Ja tev tas patīk, pievienojies mūsu atbalstītājiem!