Dine&Wine, Stils Īstais laiks šampanietim | Monday, www.bigstockphoto.com

Īstais laiks šampanietim

Ziemassvētki un Vecgada vakars ir ideāls laiks, lai pamēģinātu labu šampanieti vai dzirkstošo vīnu. Jāatzīst, ka dzirkstošo vīnu klāsts, stāvot pie plauktiem lielveikalā vai pat specializētā vīnu veikalā, ir, maigi izsakoties, pārbagāts. Par to, kā neapjukt un prast no smiltīm izsijāt pērles jeb kā izvēlēties augstvērtīgu un notikumam atbilstošu dzērienu, Monday meklē atbildes kopā ar vīnu pazinēju un entuziasti Signi Šēnfeldi.

Signe Šenfelde

Signe Šenfelde

 

Mazliet par šampanieti

Viens no akačiem, runājot par vīniem, ir šampanietis. Pasaulē ir daudz dzirkstošu vīnu, arī tādu, kas tiek gatavoti pēc tādas pašas metodes kā šampanietis. Taču tikai to dzirkstošo vīnu, kas ir darīts pēc tradicionālās metodes Francijas reģionā Šampaņā, drīkst saukt par šampanieti. Francijas vīna likumdošana nosaka, ka šampanieša darīšanai drīkst izmantot 7 reģionam tradicionālas vīnogu šķirnes, turklāt jaukt balto un sarkano vīnogu vīnu. Populārāko šampanieša jaukumu veido baltās Chardonnay un sarkanās Pinot Noir, trešā biežāk izmantotā vīnoga ir Pinot Meunier. Taču var būt arī šampanietis, kas izgatavots tikai no baltajām Chardonnay (tad uz etiķetes būs norāde Blanc de Blanc).

Šampanietis pēc definīcijas nav viena gada vīns (tāpēc, atšķirībā no citiem vīniem, kuriem uz etiķetes norāda gadu, šampanietim to visbiežāk neatradīsi). Tomēr ir izņēmuma gadījumi, kad šampanieti dara tikai no viena gada ražas, piemēram, ja šī raža tā vai cita iemesla dēļ ir tik izcila, lai to iemūžinātu. Diemžēl izcilu vīnogu ražu, kas ļauj radīt tik īpašus šampaniešus, Daba un Dievs nepiespēlē bieži – ja desmitgadē ir divi trīs tādi,  uzlūko to par necerētu veiksmi! Kā atšķirt šādu šampanieti? Uz etiķetes būs atzīmē par ražas gadu – vintage.

 

Šampanietis biznesa partnerim

Moët&Chandonir lielākais un pasaulē populārākais šampanieša nams, ja mēs runājam par vīnadārzu platībām un par pārdošanas līknēm. Latvijā tāpat kā visā postpadomju telpā, Moët&Chandon bija pirmais īstais šampanietis, kas 90.tajos gados restorānu dzērienu kartēs tika iekļauts līdzās Rīgas Šampanietim vai Sovetskoje Igristoje. Cenas un arīdzan nepierastās garšas dēļ (tas bija sauss, vienkāršāk izsakoties – skābs; pretēji tam, ko no padomju dzirkstošajiem vīniem bija pieraduši gaidīt šejienieši), ātri sadalīja teritorijuRīgas Šampanietis vienkāršajiem cilvēkiem, Moët&Chandon – turīgajiem un tūrīgos tēlojošajiem. Ar laiku šeit šā zīmola šampanieša izvēle zināmā sabiedrības daļā tika saistīta ar vulgāru statusa demonstrēšanu, un tas nedaudz ir iedragājis šampanieša nama labo vārdu, taču ne dzēriena joprojām augsto kvalitāti. Baudīt augstākās klases šampanieti no Moët & Chandon, piemēram, Brut Imperial versija – tā joprojām ir garšas un elegances paraugstunda.

Taču minētais nebūt nav vienīgais pasaulslavenais šampanietis, ko varam iegādāties Latvijā. Zināmākie ir izsmalcinātie Taittinger, Bollinger, Mumm, Veuve Clicqot,Perrier Jouët, Deutz, Dom Perrignon un citi tikpat lieliski. Protams, tie ir dārgi, kvalitātē izcili, garšu buķetē izsmalcināti. No biznesa reputācijas viedokļa –  tie ir šampaniešu nami ar vārdu un svaru. Taču Latvijā ir arvien vairāk cilvēku, kuri, iedziļinoties vīna kultūrā, meklē savu ceļu gastronomisko baudu pilnveidošanai, piemēram, iepazīstot mazu darītavu vai jaunu vīna reģionu piedāvājumu, kur iespējams atrast savdabīgus vīnus ar spilgti izteiktu individualitāti, savu īpašo odziņu. Jāatzīst gan, ka Latvijā šādiem meklējumiem ir diezgan sarežģīti nodarboties, jo kompānijas, kuras Latvijas tirgum piegādā alkoholiskos dzērienus, vairumā tomēr ir orientētas uz peļņu, ko visbiežāk nodrošina klasika. Lai gan – Latvijas veikali piedāvājuma un jaunatklājumu ziņā ir daudz interesantāki par tradicionālo vīna zemju iepirkšanās vietu plauktiem, kuros, saprotams, lauvas tiesu aizņem pašu produkcija; mums ir visas iespējas gūt plašu ieskatu vīna stilu dažādībā.

 

Dzirkstošais vīns

 

Šampanieša tuvinieks cremant

Sakarā ar stingrajiem šampanieša definīcijas noteikumiem, citus dzirkstošos vīnus, kas pēc tradicionālās receptes tiek ražoti aiz Šampaņas reģiona robežām, Francijā sauc par cremant. Gaumes lieta, bet nereti cilvēkiem cremant garšo labāk par šampanieti kaut vai tāpēc, ka šim dzērienam ir zemāka cena, turklāt to gatavo no reģionam tradicionālām vīnogu šķirnēm. Viens no spilgtākajiem piemēriem ir Elzasas cremant, kuri pēc tradicionālās metodes tiek darīti no reģiona tradicionālajām vīnogām – Riesling, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Auxerrois Blanc. Šie cremant ir lieliski un gana izsmalcināti svinīgiem notikumiem.

 

Prossecco – meitenīgi vai izsmalcināti?

Savu popularitātes vilni Latvijā šobrīd piedzīvo prossecco. Tas ir lielisks dzēriens kā welcome drink viesiem, kas apmeklē, piemēram, prezentāciju – pie noteikuma, ka pasākums notiek darba dienas laikā, ka tas nav vakars un pasākums nav izsmalcināts. Taču jāņem vērā, ka prossecco ir absolūts pēdējo gadu hits, tāpēc arī tie mēdz būt ļoti dažādi – arī pārmēru vienkārši, pat vulgāri, bet labākajā gadījumā pietiekami izsmalcināti, un galvenais – atsvaidzinoši. Svarīgākais, kas jāmeklē uz prossecco etiķetes, ir atzīme par izcelsmi – tam ir jābūt gatavotam Valdobjadenes (itāliski – Conegliano Valdobbiadene) ielejā, Itālijā.

 

Ekskluzīvais Franciacorta

Šī gada aktualitāte starp dzirkstošajiem vīniem ir Franciacorta – tas nāk no nelielas teritorijas Lombardijas reģiona Itālijā. Šo dzērienu vīnziņi dēvē par itāļu vīndaru atbildi šampanietim. Arī Franciacorta tiek gatavots pēc tradicionālajām šampanieša darīšanas metodēm un pat no tām pašām vīnogu šķirnēm, tikai  nedaudz jaukumam pievienojot Itālijai tradicionālas vīnogu šķirnes. Tas ir ļoti elegants dzirkstošs vīns, aktuāls tiem, kas medī ko īpašu, jo ik gadu tirgū nonāk ne vairāk kā 4 miljoni pudeļu.  Ir bijuši gadījumi, kad augstākās raudzes vīnziņi aklajā degustācijā franciakortu nespēj atšķirt no Šampaņas krāšņākajiem šampaniešiem.

Lielisks dzirkstošais vīns ir spāņu kava (Cava – spāniski), ko pēc tradicionālās šampanieša metodes gatavo no vietējām Katalonijas Parellada, Macabeo un Xarello vīnogu šķirņu ogām. Savukārt Vācijā vai vāciski runājošajās zemēs šampanietim līdzvērtīgas kvalitātes dzirkstošo vīnu sauc par zektu (sekt – vāciski) – tas visbiežāk top darīts no tradicionālajām Riesling vīnogām.

 

Kas ir rosé, un kad to baudīt?

Valentīndienā tiek izdzertas divas trešdaļas pasaules sārto šampaniešu, un ir daudz vīna namu, kas tieši šai dienai par godu arī ražo sārto šampanieti vai dzirkstošo vīnu. Ilgu laiku tas skaitījās meiteņu dzēriens, ap kuru apvīta īpaši  romantiska aura, bet pēdējā laikā tomēr attieksme mainās, jo sārtvīns ir ļoti labs risinājums, runājot par dzēriena piemērošanu ēdienam. Tieši no praktiskā viedokļa – ja pavārs gatavo sarežģītu un komponentiem bagātu ēdienu, piemeklēt atbilstīgu vīnu ir grūti. Tad rosé dzirkstošais vīns ir labs risinājums. Tāpat, ja esi ielūgta vakariņās, sārtais vīns dāvanā būs lielisks cienasts, ar ko nekļūdīsies.

 

Ļoti izplatīts stereotips par sārto dzirkstošo vīnu vai šampanieti ir, ka tas ir salds. Bet sārtvīns ir tāds pats cienījams vīns, kā baltais vai sarkanais, kurš var būt arī sauss, turklāt tas ir ideāli piemērots vasarai, īpaši karstām vasaras dienām, kad  gribas baudīt vēsu vīnu. Sauss baltvīns var būt ar augstu skābes līmeni, savukārt dzert jaudīgu sarkanvīnu – arī būs nevietā. Taču sārtvīns ir labs partneris salātiem, arī salātiem ar gaļu, kā arī dažādiem aukstajiem uzkožamajiem. Sārtvīns ir ideāli saderēs ar desertu, kurā ir daudz svaigu ogu. Un neaizmirsīsim par dārza svētku prieku – boli. Glāze dzirkstoša sārtvīna boles, kurā peldas pakanti ogu gabaliņi, ogas un garšzāles, pasākumam piesķirs īpašu izsmalcinātības  auru.

Atstāj komentāru

Tavs e-pasts nebūs pieejams publiski.

Aizpildi kontaktinformāciju šeit:

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

+

Monday.lv esam radījuši tev!

Ja tev tas patīk, pievienojies mūsu atbalstītājiem!