Dine&Wine, Stils Kā ēd latvieši? III daļa | Monday, www.bigstockphoto.com

Kā ēd latvieši? III daļa

Kopā ar  Signi Meirāni, žurnāla Četras Sezonas izdevēju un galveno redaktori, turpinām pētīt tēmu – kā ēd latvieši. Viņa ir paveikusi lielu darbu un tikko izdevusi pavārgrāmatu “Mūsu Mantojums”, kurā apkopojusi senas omīšu un opīšu receptes.

foto -Armands Meirāns

Mūsu tautas ēšanas paradumi ir ļoti konservatīvi un garlaicīgi. Ļoti! Lielākā daļa cilvēku Latvijā ēd ļoti pavirši, tāpat mums ir bail pamēģināt, pagaršot ko jaunu. Visskumjākais ir tas, ka ēdieni, kurus ikdienā iekļaujam ēdienkartē, veicina ļoti smagas veselības problēmas.

Mani tiešām ļoti uztrauc cilvēku ignorance pret to, ko viņi liek uz šķīvja un ēd, mani uztrauc arī vecāku bezrūpīgā attieksme pret to, ko ēd viņu bērni, ka vecāki pamet saviem bērniem vislētāko vai visērtāko, lai tikai viņi būtu kaut ko apēduši. Tā mēs jau bērnībā iemācām ēst neveselīgus produktus. Es nevaru iedomāties nevienu iemeslu, kāpēc vecāki ikdienā bērniem piedāvā, piemēram, kečupu. Latvijā līdzīgi kā visā pasaulē daudzi domā, ka labāk ir šodien paēst lētāk un neveselīgāk, bet pēc tam piepirkt pilnu zāļu skapīti. Mani arī uztrauc ne vien ēdiena, bet arī ēšanas kvalitāte – mēs nemācām un nerādam piemēru saviem bērniem, ka vismaz vakariņas ir nepieciešams ēst visai ģimenei kopā.

To, ka esam tik bezrūpīgi un nekritiski attiecībā pret to, ko un kā ēdam, var izskaidrot ar ļoti konservatīvu sabiedrību, turklāt ačgārnās un nesaprotamās ēšanas tradīcijas mums ir ieaudzinātas tāpēc, ka savulaik ļoti daudz kas nebija pieejams. Piemēram, Latvijas laika pavārgrāmatās bija atrodami visdažādākie dārzeņi, garšaugi un augļi, arī eksotiskie, kas vēlāk pie mums vairs nebija pieejami. Bet cilvēki piedāvājot to savai ģimenei, grib pateikt ka tas ir kas ultramoderns un tapēc baro joprojām ar ierastajiem produktiem jūtas komforta zonā un baidās pat mēģināt ko mainīt.

Ar ēšanu Latvijā ir līdzīgi kā, piemēram, ar izglītošanos – vienā brīdī cilvēki apstājas izglītības līmenī, vairs nejūtam vajadzību apgūt ko jaunu. Ļoti liela mūsu tautas problēma ir bailes uzdrīkstēties, atšķirties, kas mums ir iemācīts padomju laikā, kad izteikt savas domas nebija ļauts, kad bērniem bija jāklusē un cilvēkiem lika saprast, ka mierīgāk un drošāk būs, ja visi būsim pelēki un vienādi. Uz jaunā izzināšanu mēs esam slinki – tā vietā, lai veikalā iegādātos ierastos kartupeļus, gaļu un maizi, ir jāmeklē jauni produkti, jāmeklē receptes. Turklāt ierastais lielveikals ir daudz tuvāk kā mazs ekolveikaliņš vai tirgus.

Ļoti būtisks, protams, ir naudas jautājums – cilvēkiem nav tik naudas labiem, kvalitatīviem produktiem, bet cilvēki tāpat pārspīlē, ka ir jābūt ļoti daudz naudai. Nē, labs ēdiens nemaksā kosmosu. Tas maksā tikai nedaudz vairāk, bet bieži vien ir bagātāks uztura ziņā un ir nepieciešams mazāk (piemēram, gaļa). Plus, mums gribas sapirkt veselu grozu ar kaudzi, aiziet mājās un pēc nedēļas to visu izmest, kaut gan varēja par to naudu nopirkt mazāk un tiešām visu apēst. Un vēl bailes – ja nu es iztērēšu naudu par jauniem produktiem mēģinot jaunu recepti, bet ēdiens neizdosies vai man negaršos, tad tā būs vējā izmesta nauda. Līdzīgi ir ar jaunām receptēm. Cilvēki labāk visu mūžu cep vienu un to pašu kūku, ko mamma bērnībā iemācījusi, jo zina, ka tā vienmēr izdosies.

Kūciņas un konditorejas izstrādājumi Latvijā ir ļoti liela problēma. Mums ir dažas labas konditorejas kā Mierā, Kūka Kafe, Kaspara Dilana konditoreja, Arbooz, kur var iegādāties tiešām labas un kvalitatīvas kūkas. Taču, ja skatāmies globāli, Latvijas kūciņu un beķereju aina ir ļoti slikta. Diemžēl ļoti daudzas konditorejas iziet uz lētāko, izmantojot kūkās mākslīgo putukrējumu, liekot klāt neskaitāmas mākslīgās piedevas. Taču arī šī ir mūsu cilvēku problēma – smalkmaizītes mēs esam pārvērtuši par ikdienu, nevis svētkiem, tāpēc gribam, lai maizīte maksā 20 centu. Bet tam tā nav jābūt, jo smalkmaizītes agrāk bija kaut kas īpašs un tad to cepa labāko. Godīgi sakot, ja jubilejas rītā gribam iegādāties labu, kvalitatīvu kūku, ar ko darbā pacienāt kolēģus, tad īsti pat nav, kur to nopirkt.

One Komentārs

  1. Rimsa
    19/07/2018 08:15 | Saite

    Kā par veselīgu pārtiku? Kāpēc ne ēst vairāk pārtikas, kas ir daudz veselīgāks nekā čipsi un grauzdēta bakon? Par to ir labs raksts: https://healthnme.weebly.com

Atstāj komentāru

Tavs e-pasts nebūs pieejams publiski.

Aizpildi kontaktinformāciju šeit:

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

+

Monday.lv esam radījuši tev!

Ja tev tas patīk, pievienojies mūsu atbalstītājiem!