Dine&Wine, Iedvesmai Kā ēd latvieši? I daļa | Monday, www.bigstockphoto.com

Kā ēd latvieši? I daļa

Svētki ir nosvinēti, un uz tava galda noteikti bija garšīga un bagātīga svētku maltīte. Monday vairākām sievietēm, kas cieši saistītas ar ēst gatavošanu, uzdeva jautājumu – kā ēd latvieši? Pirmo publicējam finansistes, gardēdes un ceļojumu un recepšu grāmatas Dzīves garša autores Ilzes Jurkānes viedokli.

 

 Ilze Jurk;ane, foto - Imants Prēdelis

Kopš es pārcēlos dzīvot uz Latviju pirms 24 gadiem, ēšanas kultūra šeit ir dramatiski mainījusies. Ir ienākušas daudz lietu, kas nav veselīgas kā čipsi, coca cola un pusfabrikāti, taču, neskatoties uz to, ēšanas kultūra ir ļoti mainījusies uz labo pusi. Uzsvars uz kartupeļiem un karbonādi ikdienas pusdienās – tas vairs nav tik bieži sastopams. Otra lieta – dažādas ārzemju virtuves šeit ir ienākušas un nostabilizējušās uz palikšanu, tas arī dažādo mūsu ēdienkarti. Piemēram, mūsdienu bērni ēd suši, bet vai kāds pirms 30 gadiem būtu iedomājies, ka tā būs? Toreiz bērni visdrīzāk to neēstu, jo pat nezinātu, kas tas ir.

Lielā tautas masa uzskata, ka labi un veselīgi ēst ir ļoti dārgi. Tas ir mīts, ka paēst kartupeļus ar karbonādi ir lētāk, kā nopirkt gabalu zivs un ēst ar salātiem! Un mums taču ir dažādas putras – grūbas, putraimi vai lēcas, par kurām esam aizmirsuši.

Īpaši es gribu uzteikt raidījumu Mūsdienu Latvijas garša, kurā man bija gods piedalīties. Jāatzīst, ka mūsu šefpavāri ir izveidojuši ļoti izsmalcinātu Latvijas virtuvi, izmantojot gan vietējos produktus, kā arī atdzīvinot senas latviešu tradīcijas un apstrādājot tās mūsdienīgāk un veselīgāk. Labākais ir tas, ka arī mūsdienu bērniem šis raidījums patīk un ir kā piemērs. Mana dārzniece saka, ka bērni laukos spēlējas un imitē Mūsdienu latvijas garšu. Un ar prieku jāatzīst, ka raidījuma veidotāji ir iesējuši sēkliņu, kas ir kritusi auglīgā augsnē.

Kopumā latviešu ēšanas tradīcijas attīstās uz labo pusi, tagad, dodoties uz restorāniem, ir redzamas būtiskas izmaiņas ēdienkartē, salīdzinājumā ar to, kā bija agrāk. Domāju, ka tas ir negodīgi, ka mums nav restorānu, kam piešķirtas Michellin zvaigznes, jo es uzskatu, ka mums ir izcili šefpavāri. Un, pat ja mums nedotu zvaigznes, mums ir vietas, kas būtu pelnījušas tikt vismaz Michellin ieteiktas. Ar mums daudzi varētu sacensties.

Iepērkoties es cenšos atbalstīt Latvijas valsti, tāpēc iegādājos mūsu pašu saražoto. Latvijā tiek ražoti lieliski produkti, ar ko varam lepoties – brieža gaļa, kas tagad ir modē, Rundāle un Pūre izstrājumi, mums ir ļoti labi sieri, tāpat zivis – reņģes, šprotes, siļķes, mencas, zandarts, nēģi, zuši, arī vēži un, protams, veselīgie saldumi – īpaši man Latvijā ražotās garšo ogu marmelādes.

Ēšana noteikti ir svarīga dzīves bauda, un es no tās neatsakos. Es to sev vienkārši atļauju. Dzīve ir ļoti īsa, mēs nekad nezinām, kas būs rīt. Tāpēc galvenais ir dažādība! Un arī spēja sevi mazliet ierobežot ar mērenību. Un savukārt runājot par latviešu tradicionālajām viesībām, ļoti svarīgi un vērtīgi būtu apzināties, ka viesībās nav vienmēr jāsēž pie galdiem. Nedod Dievs, tev vēl blakus ir neinteresants cilvēks! Sēžot pie galda, tu visu laiku ēd, kamēr pārēdies. Es drīz taisīšu lielu balli, kurā viss ēdiens (un ēdiena būs daudz!) būs paņemams rokās. Proti, cilvēki nevis sēdēs pie galda un pieēdīsies, bet gan kustēsies un sarunāsies.

Atstāj komentāru

Tavs e-pasts nebūs pieejams publiski.

Aizpildi kontaktinformāciju šeit:

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

+

Monday.lv esam radījuši tev!

Ja tev tas patīk, pievienojies mūsu atbalstītājiem!