Dine&Wine, Stils Kas jāzina par vīnu | Monday, www.bigstockphoto.com

Justies zinošai par vīnu!

Monday jau rakstīja par to, kā atpazīt labu dzirkstošo vīnu un kādos gadījumos to ieteicams baudīt. Taču, sākoties rudenim, aizvien aktuālāks par dzirkstošo burbulīšu spirdzinājumu, kļūst sildošs sarkanvīns vai pie rudens veltēm bagātas maltītes baudāms baltvīns. Tāpēc kopā ar vīna pazinēju un entuziasti Signi Šēnfeldi aplūkosim biežāk sastopamos mītus par vīnu, kā arī noskaidrosim, ko noteikti par šo dzērienu ir vērts zināt.

Signe Šēnfelde

Signe Šēnfelde

 

Mīti par vīnu

 

Baltvīns zivij, sarkanvīns – gaļai

Diezgan sen ir izčākstējis mīts, ka balto vīnu mēs dzeram pie zivs, bet sarkano – pie gaļas ēdieniem. Pirmkārt, pamatu pamats ir tas, ka cilvēks bauda vīnu tā, kā viņam patīk un kā viņš vēlas. Īpaši tad, ja vīnu cenšamies pieskaņot ēdienam, – arī baltvīnu drīkst dzert pie gaļas. Tā piemēram, Riesling vīnogu šķirnes vīns, īpaši, ja tas ir piesātināts, lieliski saderēs ar cūkas vai zoss cepeti (un, ja vēl piedevās ir sutināti āboli).

Pudeles ar dziļu dibenu

Runājot par vīnu, valda neskaitāmi stereotipi – gan par pudeles dibena padziļinājumu, gan korķi, gan cenu – tas viss liecinot par labu vīnu… To, vai pudele ar dziļu dibena ieliekumu tiešām liecina par izcilu vīna kvalitāti, var spriest tikai pieredzējuši vīndari. Teorētiski padziļinājums pudeles dibenā ir paredzēts vīnam, kuru ilgi glabās pagrabā. Diezin vai tas attiektos uz mūsu veikalos nopērkamiem vīniem, – tie vairāk ir domāti tūlītējai baudīšanai, nevis likšanai kolekcijas pagrabā.

Vīna pudeles korķis

Par korķi lieta ir skaidra – nabaga Portugāles korķozols nespēj saražot tik daudz mizas, lai no tās varētu pagatavot kvalitatīvus korķus visiem pasaules vīniem, jo kā zināms, no aizvākošanas, proti, no korķa kvalitātes, ir atkarīga dzēriena kvalitāte un mūža garums. Korķa kvalitāte vienmēr ir bijusi vīndaru lielā problēma, tāpēc vienmēr ir domāts, kā to atrisināt. Vācijas vīndari ir sākuši pudeles aizdarīt ar speciāli slīpētiem stikla korķiem, – labs, bet dārgs risinājums. taču tas ir dārgs risinājums. Daudzi eksperimentē ar silikona un citiem moderno materiālu un tehnoloģiju sasniegumiem, daudzi izmanto skārda aizskrūvējamos vākus. Un tas nebūt nenozīmē, ka šie vīni ir slikti. Tie drīzāk ir vīna ražotāju meklējumi pēc labākā risinājuma. Turklāt metāla (skārda) korķi ir īpaši labs risinājums jauniem vīniem, kurus nav paredzēts uzklabāt ilgus gadus, bet dzert svaigus.

Vīna cena

Ļoti daudz par vīna kvalitāti nosaka tā cena. Ja vīns maksā 2,10 EUR un tas ir novietots pašā zemākajā lielveikala plauktā, es atļautos apgalvot, ka tas nav labs vīns. Tas, kas šādā vīna pudelē ir iekšā, vienmēr paliek ražotāja noslēpums, kuru pat nemēģinātu noskaidrot. Elementāri parēķinot – cik maksā pudele, korķis, transports, akcīzes nodoklis un viss pārējais, varam aptuveni noprast, kāda ir vīna vērtība. Cena, par kādu iegādāties vīnu, kurš nepievils kvalitātē, manuprāt, ir sākot no 7 EUR (ja runājam par lielveikalu). Protams, restorāna segmenta vīniem (profesionālajā slengā HoReCa – pieejami tikai hoteļos, restorānos, kafejnīcās) cenas vienmēr būs augstākas.

Vai gadam ir nozīme?

Nevar noliegt, ka uzskatam par vīna vecumu kā kvalitātes kritēriju ir pamats, taču tas visbiežāk ir attiecināms uz Francijas kulta reģiona Bordo vai Itālijas reģionu lielajiem vīniem. Nereti to potenciāls ir 25 un pat vairāk gadu. Taču ir jābūt uzmanīgai, ja šādi vēlies paspīdēt ar zināšanām par vīnu. Ir vīni, kas pēc definīcijas ir jābauda jauni, piemēram, portugāļu jaunais, tā saucamais zaļais vīns vinho verde – tas ir jāizdzer gada laikā, vēlāk tas kļūst par nebaudāmu produktu.

Nedaudz par glāzēm

Vīna entuziastiem ir vērts iegaumēt zīmolu Riedel – tas ir stāsts par to, cik trauks spēj celt vai pelt dzērienu. Lai gan ir daudz oponentu, kas uzskata, ka galvenais ir vīns, bet ņemšanās ap glāzēm ir snobu padarīšana, taču es personīgi esmu piedzīvojusi, ka viens un tas pats vīns pie vienas un tās pašas temperatūras, ieliets dažādas formas glāzēs, smaržo un garšo atšķirīgi. Anatomiski precīzi izvēlēta glāzes forma nodrošina, lai vīns nokļūtu uz pareizās mēles daļas, tātad dzērējam sniegtu visbagātāko garšas buķeti.

Atstāj komentāru

Tavs e-pasts nebūs pieejams publiski.

Aizpildi kontaktinformāciju šeit:

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

+

Monday.lv esam radījuši tev!

Ja tev tas patīk, pievienojies mūsu atbalstītājiem!