Kafijas pauze Putras renesanse | Monday, www.bigstockphoto.com

Putras renesanse

Reiz sengrieķu filozofs Diogēns sēdējis ceļa malā un ēdis vienkāršu putru. Klāt pienācis augsts ierēdnis un teicis: “Redzi, Diogēn, ja tu būtu iemācījies kā mēs, pārējie piespēlēt karalim, tad tev nebūtu jādzīvo tikai no putras vien”. Diogēns, pat nepaceļot acis uz runātāju, atbildējis: “Ja tu, cilvēk, esi iemācījies iztikt ar putru, tad tev vairs nav jāpiespēlē karalim.”

Šodien ir Starptautiskā putras diena. Putra piedzīvo skaistu renesansi, tā no garlaicīgas un nicinātas kalpu meitas ir kļuvusi par sava veida modes dāmu. Pasaule to atzīmē ar putru ēšanas un gatavošanas sacensībām. Monday, mīlot putru, apkopoja interesantākos faktus par šo īsti nenovērtēto gardumu.

Putras izcelsme ir datēta ar neolīta laikmetu. Gēnu pētnieks Alistair Moffat uzskata, ka putra ir viens no cilvēces lielākajiem atklājumiem. Viņš uzskata, ka putra ir evolūcijas pagrieziena punkts, jo līdz ar putras atklāšanu mednieku sabiedrība pārvērtās zemkopju sabiedrībā. Tieši putra palīdzēja cilvēcei panākt uzrāvienu demogrāfijas attīstībā. Līdz putras atklāšanai sievietes zīdīja savus mazuļus līdz četru, piecu gadu vecumam, jo mātes piens vienīgais varēja nodrošināt bērnu ar vajadzīgajiem proteīniem, turklāt krūts barošana tika izmantota kā viens no tolaik drošākajiem kontracepcijas līdzekļiem. Otrs putras pienesums vēsturē bija cilvēku iespēja beidzot noenkuroties vienā vietā, kas, iespējams, lika pamatu nāciju izveidei. Līdz tam mednieku kopienas pārvietojās labākas pārtikas meklējumos, un sieviete, kas baroja ar krūti, bija neparocīga ceļotāja.

Putra minēta budistu mūku rakstos, kur stāstīts, ka Buda mēdza ēst putru pirms gremdēšanās nirvānā (meditācijās). Buda slavē putru, uzskaitot tās piecus labumus – tā labi pārstrādājas, samazina vēdera uzpūšanos, veldzē slāpes, mazina bada sajūtu un samazina aizcietējumus. Ar putru tika baroti arī Senās Romas karavīri. Vēlākos laikos putra iegūst lielu popularitāti zemēs ar aukstām ziemām, jo tā lieliski stimulē ķermeņa siltumu vēl ilgi pēc apēšanas. Putra mūsdienās tiek uzskatīta par skotu nacionālo ēdienu. Olivera Tvista laikos (19. gadsimts) Skotijā putrai bija nievājoša pieskaņa, tā bija kā kulinārijas nabadzības apliecinājums, turklāt vēl arī lamu vārds, kurā briti apsaukāja zemāk vērtētos skotus. Briti augstprātīgi uzskatīja, ka putra ir zirgu, nabagu un… skotu ēdiens.

Šodien putra piedzīvo skaistu renesansi, no apnicīga un mazliet uzspiesta ēdiena kļūstot par teju vai modes lietu. Pateicoties tā dēvētajai GI diētai, putra kļuvusi iecienīta to tievētāju vidū, kuriem iesaka produktus ar zemu glukozi. Putra ir lielisks ogļhidrātu avots, pareizi un pakāpeniski pievadot organismam enerģiju. Putrās ir daudz brīnumainu vielu, piemēram, omega3 taukskābes un antioksidanti. Auzu putra var pazemināt holesterīna līmeni un atvieglot vēdera aizcietējumus, samazināt diabēta risku un palielināt libido. Auzu putrai piedēvē arī tādus brīnumdarbus kā paģiru atvieglošana, ādas atjaunināšana (tāpēc iesaka ēst pēc ķirurģiskām operācijām), imūnsistēmas uzlabošana, asinsspiediena pazemināšana. Tā pat spējot cīnīties ar depresiju un palīdzēt grūtniecības laikā.

Arī bioproduktu renesanse vairo putras reputāciju. Edinburgā pat atklāts Soats porridge bar, kas izskatās kā ātro uzkodu stends, un tajā līdznešanai stilīgā turziņā var iegādāties trīspadsmit dažādas putras. Pati interesantākā ir Cranachan – auzu pārslu biezputra no grauzdētām pārslām, ar putukrējumu, medu, veselām avenēm un pat nelielu viskija piedevu… Mmm, vai nav garšīgi?

Atstāj komentāru

Tavs e-pasts nebūs pieejams publiski.

Aizpildi kontaktinformāciju šeit:

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

+

Monday.lv esam radījuši tev!

Ja tev tas patīk, pievienojies mūsu atbalstītājiem!